Werkdagen tussen 09.00 en 17.30

De geschiedenis

~ van ~

KASTEEL DE SCHAFFELAAR

Historie

De geschiedenis van Landgoed De Schaffelaar gaat terug tot de zestiende eeuw, toen op de Koewei bij Barneveld een kasteel stond dat eerst Hackfort en later Schaffelaar werd genoemd. Beide kastelen werden echter verwoest. 

Het Kasteel De Schaffelaar zoals we dat vandaag de dag kennen, is dan ook van recentere datum. Op 1 april 1852 legde Jasper Hendrik baron van Zuylen van Nievelt de eerste steen voor het landhuis. De Barneveldse baron spaarde kosten nog moeite voor zijn nieuwe optrek. Zo liet hij tweeënhalf miljoen rode bakstenen aanrukken en een grote hoeveelheid marmer uit Italië aanvoeren. De kenmerkende kantelen, oektorentjes en balustraden die Kasteel De Schaffelaar zijn romantische uitstraling geven, zijn te danken aan de Bossche architect Arnoldus van Veggel. Hij liet zich inspireren door de Engelse neo-gotiek en tudor-stijl. Nergens anders in Nederland vind je een bouwwerk waarin deze stijl zo goed bewaard is gebleven.

Hersteld in oude glorie

Tot 1935 werd het kasteel door adellijke gezinnen bewoond. Daarna heeft het onder meer dienst gedaan als revalidatiecentrum en school. Kasteel De Schaffelaar begon aan een tweede leven toen de gemeente Barneveld eind jaren tachtig besloot tot een volledige restauratie. Het landgoed er omheen (Het Schaffelaarsebos, de Koewei en de kasteeltuin) werd in 2005 opgeknapt door Het Geldersch Landschap. Recent is ook het interieur van het kasteel volledig vernieuwd. Kasteel De Schaffelaar combineert daardoor de allure van vroeger met alle gemakken van deze tijd. Het is daarmee vandaag de dag een prachtige locatie voor bruiloften, feesten en zakelijke bijeenkomsten.