Direct contact?  Bel 088 - 000 15 40

EEN PRACHTIGE

~ historische locatie ~

KASTEEL DE SCHAFFELAAR

Historie

De geschiedenis van Landgoed De Schaffelaar gaat terug tot de zestiende eeuw, toen op de Koewei bij Barneveld een kasteel stond dat eerst Hackfort en later Schaffelaar werd genoemd. Beide kastelen werden echter verwoest. 

Kasteel De Schaffelaar zoals we dat vandaag de dag kennen, is dan ook van recentere datum. Op 1 april 1852 legde Jasper Hendrik baron van Zuylen van Nievelt de eerste steen voor het landhuis. De Barneveldse baron spaarde koste nog moeite voor zijn nieuwe optrekje. Zo liet hij tweeënhalf miljoen rode bakstenen aanrukken en een grote hoeveelheid marmer uit Italië aanvoeren. 

De kenmerkende kantelen, oektorentjes, balustraden en vensteromlijstingen die Kasteel De Schaffelaar zijn ‘romantische’ uitstraling geven, zijn te danken aan de Bossche architect Arnoldus van Veggel. Hij liet zich inspireren door de Engelse neo-gotiek en tudor-stijl. Nergens anders in Nederland vindt u een bouwwerk waarin deze stijl zo goed bewaard is gebleven. Daarom heeft Kasteel De Schaffelaar de status van Rijksmonument én behoort het tot de top-100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten.

Hersteld in oude glorie

Tot 1935 werd het kasteel door adellijke gezinnen bewoond. Daarna heeft het onder meer dienst gedaan als revalidatiecentrum en school. Kasteel De Schaffelaar begon aan een tweede leven toen de gemeente Barneveld eind jaren tachtig besloot tot een volledige restauratie. Het landgoed er omheen (Het Schaffelaarsebos, de Koewei en de kasteeltuin) werd in 2005 opgeknapt door Het Geldersch Landschap. Recent is ook het interieur van het kasteel volledig vernieuwd. Kasteel De Schaffelaar combineert daardoor de allure van vroeger met alle gemakken van deze tijd. Het is daarmee vandaag de dag een prachtige locatie voor bruiloften, feesten en zakelijke bijeenkomsten. 

ContactKasteel de Schaffelaar
KvK 09075158

Bezoekadres
Stationsweg 6
3771 VH  Barneveld
 
Postadres
Postbus 288
6710 BG  Ede
 
Contact
Tel. 088 - 000 15 40
Email: info@kasteeldeschaffelaar.nl
 

Wilt u meer informatie of een offerte?Routebeschrijving
Download hier de routebeschrijving
naar Kasteel de Schaffelaar.
 

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid.
Kasteel de Schaffelaar ligt centraal in Nederland. De locatie is perfect bereikbaar per auto via de snelwegen A1 en A30. Het kasteel biedt gratis parkeergelegenheid.
Komen uw gasten met het openbaar vervoer? Het station ligt tegenover het kasteel!