Werkdagen tussen 09.00 en 17.30

In 7 stappen naar succesvol brainstormen

Brainstormsessies zijn goed voor de bedrijfsvoering, maar hoe zorg je ervoor dat het niet blijft bij ideeën? 7 tips voor een succesvolle sessie!

Brainstormsessies zijn goed voor de bedrijfsvoering! Je steekt van tijd tot tijd met leidinggevenden of zakenpartners de koppen bij elkaar om na te denken over een succesvolle organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat het na die meetings niet blijft bij ideeën? 7 tips voor een succesvolle brainstormsessie!

1.      Een inspirerende locatie
Wist je dat brainstormen in een inspirerende locatie bewezen effectiever is? Kies daarom van tijd tot tijd voor een unieke locatie! Op zo’n speciale brainstormlocatie heb je bovendien alles tot je beschikking: whiteboards, beeldschermen, lekkere koffie. Dit, samen met voldoende ruimte, zorgt voor positieve energie onder deelnemers. Zoek je liever de rust wat meer op? Organiseer dan een brainstormsessie op een landgoed, zoals bijvoorbeeld Kasteel De Schaffelaar.

2.      Een gespreksleider kiezen
Tijdens brainstormsessies bedenk je vaak oplossingen voor problemen of nieuwe ideeën voor de bedrijfsvoering. Het belangrijkste tijdens zo’n meeting is om ideeën de vrije loop te laten. Maar natuurlijk moet dit wel georganiseerd gebeuren. Wijs een gespreksleider aan die de richting aan kan geven en de sessie effectief controleert en leidt. Iemand die onder de deelnemers geliefd is en in staat is de orde te bewaren, is het meest geschikt voor deze rol.

3.      Juiste doel voor ogen
Stel voorafgaand aan de brainstormsessie een specifiek doel vast! Want al is het belangrijk om ideeën aan te dragen, het heeft geen nut als die het doel niet dienen. Wanneer dit doel vooraf duidelijk is, kan er gerichter vergaderd worden en worden alle suggesties en ideeën daaromheen aangedragen. Zorg er na het vaststellen dus voor dat alle deelnemers ook weten wat het doel van de brainstormsessie is.

4.      Stel regels vast
Is het voor elk teamlid verplicht om de sessie bij te wonen? Moeten mensen deelnemen aan de discussie door eerst hun handen op te steken? Wie neemt het initiatief om alle ideeën op te schrijven? Mag de ene deelnemer de ander onderbreken? Deze vragen kunnen verwarring veroorzaken en de sessie verpesten. Stel daarom vooraf al een aantal regels vast en volg deze ook op. Op die manier haal je het meeste uit de brainstormsessie!

5.      Geen enkel idee is een dom idee
Een brainstorm organiseer je niet om elkaars ideeën af te kraken. Elk team heeft een paar teamleden die voorzichtig zijn met het geven van hun mening of het spuien van ideeën. Je wilt natuurlijk dat deze mensen ook meedoen! Overtuig hen om hun gedachten uit te drukken; het is een brainstorm en niet een functioneringsgesprek. Geef iedereen daarom vrijheid om te zeggen wat ze willen, zolang het maar verband houdt met het onderwerp.

6.      Notuleren
Geen enkel idee moet onopgemerkt blijven. Het is de taak van de gespreksleider (of door hem aangestelde notulist) om alle ideeën op een whiteboard op te schrijven en het met de deelnemers te bespreken. Hiervoor kan de brainstormsessie in twee of meer sub-sessies worden verdeeld. Terwijl de eerste helft wordt toegewijd aan het delen van ideeën, kan de tweede helft worden besteed aan het bespreken van de voor- en nadelen van die ideeën. Hier vloeit vervolgens een goed onderbouwd plan uit voort!

7.     Concrete oplossing
Een ideale brainstormsessie begint met een doel en eindigt met een oplossing. Zodra alle ideeën gedeeld, besproken en geanalyseerd zijn, kan de gespreksleider met de groep ideeën kiezen die worden uitgevoerd. Actie ondernemen is erg belangrijk. En… de enige manier om goede ideeën te krijgen is om veel ideeën te bespreken en dan de slechte weg te gooien!

Voortaan succesvol brainstormen?
Iedere organisatie heeft zijn eigen manier van brainstormen. Als je deze stappen uitvoert haal je het maximale uit je brainstormsessie. Een afsluitende tip: plan korte sessies! De ervaring leert dat langdurige brainstorms van twee uur achter elkaar minder effect hebben dan beperkte meetings tot maximaal een half uur.

Zoek je een inspirerende en creatieve setting voor je brainstorm? Neem vrijblijvend contact met ons op, onze medewerkers denken graag met je mee!

Neem contact op
Ontdek alle mogelijkheden