Direct contact?  Bel 088 - 000 15 40

Haringparty op het kasteel

Hoe smaakt de Hollandse Nieuwe dit jaar?

Hoe smaakt de Hollandse Nieuwe dit jaar? We moesten er dit jaar een weekje langer op wachten, maar op woensdag 17 juni vond op Kasteel de Schaffelaar de Haringparty plaats, georganiseerd door BDUmedia.

Honderden ondernemers, directeuren en politici lieten zich de Hollandse Nieuwe goed smaken op het bordes voor het kasteel. Tussen het netwerken door werd bekend gemaakt dat Kasteel De Schaffelaar deze zomer van binnen een restyling ondergaat. Wordt vervolgd!


We kunnen terugkijken op een geslaagd event met leuke reacties van de bezoekers:

 

Wat is nu precies Hollandse Nieuwe?

Hollandse Nieuwe is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. De vis wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2% vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. Als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.